Onze druktechnieken

Geïnteresseerd in onze diensten?

Neem contact opBrochure aanvragen

Druktechnieken van Onno & Partners

Welke drukwerk techniek is voor u van belang? Onno & Partners werkt met vele drukkerijen in Europa welke verschillende druktechnieken in huis hebben. Hierdoor kunnen wij u in vrijwel alle gevallen de juiste technieken en oplossingen bieden.

We onderscheiden de verschillende soorten druktechnieken:
1. Vellen-offset
2. Rotatie-offset
3. Diepdruk
4. Digitaal

Verschillende druktechnieken

De verschillende druktechnieken waarmee wij werken? Door partnerships met een topselectie van drukkerijen in Europa kan Onno & Partners in vrijwel alle gevallen de juiste oplossing bieden; in elke druktechniek. Voor elk type drukwerk hebben we partijen geselecteerd in Europa die voldoen aan een aantal basis kwaliteiten; scherp geprijsd, goed en constant kwaliteitsniveau en een hoog service niveau.

Onno & Partners verzorgt voor haar klanten de inkoop van het papier, de drukwerk productie en het logistieke traject van A tot Z.

Staande productie

Persomvang aantal pagina’s:
16/24/32/48/72/80/96

Specials
Ieder A4 formaat tot 96 pagina’s
A3-formaat: tot 48 pagina’s in-line gehecht
In-house finishing: hechten en garenloos gelijmd en ook vellen voor het drukken van de omslag

Liggende productie

Persomvang aantal pagina’s:
8/32/40/48/56/80/96

Specials
Klein A4 (bijv. 25cm x 21cm) in 4 tot 96 pagina’s in-line gehecht
A3-formaat tot 48 pagina’s in-line gelijmd en gevouwen en gesneden naar A4-formaat
A5-formaat tot 64 pagina’s in-line gelijmd

Liggende productie met verkorte afslag

Persomvang aantal pagina’s:
16/32/48/64/72/80

Specials
Formaten zoals 28cm x 18cm staand en 26cm x 17cm staand kunnen efficiënt geproduceerd worden; zonder papierafval!
Uniek op de Europese markt!

Diepdruk

In-line gevouwen / gelijmde / gehechte producten met een breed scala aan mogelijkheden quo afmeting en afwerking.

SPECIALS
Brochures tot en met 115 gram houtvrij glanzend zijn mogelijk in diepdruk!

We onderscheiden de verschillende soorten druktechnieken:

1. Vellen-offset
Offsetdrukken is het bedrukken van materiaal met aluminium offsetplaten. Bij vellenoffset heeft het te bedrukken materiaal (substraat) de vorm van vellen. Men maakt hierbij soms gebruik van losse vellen en soms op rol aangevoerde en vlak voor het drukproces op maat gesneden vellen. Er bestaan vellenpersen in allerlei configuraties; van eenkleuren tot 10 kleuren en van A3 formaat tot Jumbo formaat (de grootste pers meet maar liefst 149 x 205 cm)
Veel grotere vellenpersen zijn uitgerust met inline vernis of inline UV-lak.

2. Rotatie-offset
Offset is het bedrukken van materiaal met offsetplaten. Rotatieoffset is het drukken op papier vanaf een papierrol. De papierbaan wordt tweezijdig bedrukt in 4 kleuren. Bijna alle rotatie-offset persen hebben 4 druktorens ook wel drukunits genoemd. Per kleur is er een unit (kleuren zwart, cyaan (blauw), magenta (rood) en geel. Sommige persen zijn uitgerust met extra druktorens voor een extra pms kleur of voor vernis. Daarnaast zijn er persen die uitgerust zijn met een zogenaamde Flying Inprint. Hiermee kan op snelheid een plaat worden gewisseld. Dit wordt vaak gebruikt voor het (in)drukken van dealernamen in zwart van retailfolders.

De bedrukte papierbaan wordt inline gevouwen en eventueel gehecht of gelijmd en schoongesneden.

Veel moderne machines zijn uitgerust met een palleteiserrobot die volgens een ingegeven patroon de bundels drukwerk stapelt. Er zijn twee soorten Rotatie-offset:

Heatsetrotatie-offset
De inkt droogt men geforceerd in een met warme lucht verwarmde oven. Dit is de meest gebruikte techniek voor het vervaardigen van huis aan huis folders. De persen variëren qua grootte tussen 8 pagina’s A4 en 160 pagina’s A4. Door de grote varieteit aan persformaten met verschillende breedtes en hoogtes (afslagen) zijn de productportfolio’s per drukker zeer uiteenlopend. Onno & Partners heeft tot in detail de kenmerken van alle Europese drukkers en haar persen in kaart gebracht.

Coldsetrotatie-offset
Deze persen worden met name gebruikt voor de productie van kranten en eenvoudige folders. De droging van de inkt vindt plaats door wegslag in het papier; dus zonder geforceerde droging. Hierdoor is alleen te drukken op ongestreken papier (veelal krantenpapier of houtvrij offset). De persen zijn veelal een stuk eenvoudiger geconfigureerd qua afwerkingsmogelijkheden ten opzichte van de commerciële heatsetrotatie persen.

3. Diepdruk
Diepdruk kenmerkt zich door het gebruik van een drukvorm (inkt-overbrenger) waarin kleine verdiepte uitsparingen de inkt vasthouden. Diepdruk is een zeer oude techniek, die afkomstig is uit de kunst van het goudsmeden. Met een burijn werden diverse voorwerpen, wapens en harnassen verfraaid, door een patroon te graveren in koper, zilver of goud. De ontstane groeven werden met een zwarte kleurstof gevuld, zodat ze beter naar voren kwamen. Om de ontstane kunststukjes niet verloren te laten gaan, werden ze soms afgedrukt. Bij een drukvorm voor diepdruk (of rotogravure) worden in een koperen cilinder puntjes (rasternapjes) geëtst. Daarna wordt de hele vorm ingeïnkt met een zeer dunne inkt. De overtollige inkt wordt weggeschraapt met een rakel. Het papier kan dientengevolge alleen de inkt uit de napjes aannemen. De bewerking van de cilinders is relatief kostbaar. De hoge snelheden van deze rotatietechniek maken haar met name geschikt voor grote omvangen in combinatie met oplagen.

Diepdruk is (met een loep) te herkennen aan de gekartelde letters omdat het hele beeld, dus ook de tekst, door ronde (of vierkante) rasternapjes wordt opgebouwd.

Verder heeft een diepdruk pers (vergelijkbaar met rotatie-offset) vaak 4 drukunits en een vouwapparaat waarmee het mogelijk is om in-line te vouwen, te lijmen of te hechten.

4. Digitaal
Digitaal drukken is een techniek die eind jaren 90 is opgekomen. Een digitale drukpers kan het drukbeeld computergestuurd doorzetten naar de pers. Doordat het beeld digitaal wordt doorgestuurd is het hierdoor ook mogelijk om variabele data te drukken Digitaal drukken is de afgelopen tien jaar sterk in opkomst.
De techniek is de afgelopen jaren sterk verbeterd en is in sommige gevallen vergelijkbaar met vellen-offset.